Kereső

Gyökérzónás utótisztító és szikkasztómező

Utótisztítás és szikkasztás

A nyugati országokkal szemben a Magyarországon általában töményebb szennyvíz keletkezik, köszönhetően az alacsonyabb vízfogyasztásnak. Ez a környezet védelme szempontjából előnyös, a szennyvíztisztítást azonban nehezíti. Éppen ezért a biológiailag tisztított szennyvíz utótisztítása javasolt, mely történhet utótisztító tó révén, vagy valamilyen szűrés alkalmazásával. Mindkettő esetében lehetőség van akár befogadóba vezetésre, akár helyi elszikkasztásra. A szikkasztás révén a lebegőanyag-eltávolítás hatékonysága magasabb, mint az utótisztító tavak esetében. A rendelkezésre álló terület és a talajvíz viszonyoktól függően a következő lehetőségekből választhat:

 • Gyökérzónás utótisztító és szikkasztómező
 • Szikkasztó drén
 • Nyárfás öntözés

Mindhárom szikkasztási mód megfelelő tervezés esetén kielégíti az utótisztítási igényeket, betartva ezzel a vonatkozó határértékeket. A fentiek bármelyikét ajánljuk akár háztartások, akár önkormányzati vagy kisebb gazdasági ingatlanok részére, 100%-ban természetközeli szennyvízkezelés, vagy bioreaktorral kombinált rendszerek részeként.

Gyökérzónás utótisztító és szikkasztómező

A gyökérzónás utótisztító egy gyökérálló HDPE fóliával bélelt földmedence, melyben a szűrőanyag frakcionált kavics. A tisztított szennyvíz perforált drénen keresztül jut a kavicstöltetre egyenletes ráosztásra. A kavicsmezőbe különféle vízkedvelő növények telepíthetők, melyek gyökérzete a szűrőtöltettel együtt segíti a szennyvíz utótisztítását.

A medence alja a hagyományos gyökérzónás szennyvíztisztítóval szemben nyitott, azaz a HDPE fólia csak a medence oldalán, a rézsűn helyezkedik el, megakadályozva ezzel az oldalirányú szivárgást. A műtárgy aljában történik meg a szennyvíz helyben történő elszikkasztása, mely a talaj vízháztartása szempontjából előnyös.

Ajánljuk elsősorban közcsatornával nem rendelkező településekre, illetve külterületi, zárkerti ingatlanok esetében

 • háztartások számára,
 • kisebb önkormányzati ingatlanok (iskola, könyvtár, hivatal) részére,
 • kisebb vendéglátó egységeknek, borászatoknak, erdei iskoláknak, stb.,
 • akár kis rendelkezésre álló terület esetén, továbbá
 • magas talajvíz viszonyok esetén (kb. -1,0 m felett) a terepszintből kiemelt változatát

Elhelyezése nem ajánlott:

 • járművek által érintett helyre,
 • pince, épület, kút, fa közelébe meghatározott távolságon belül,
 • telekhatártól 1 m-en belül telepíteni.

További lehetőségek:

Szikkasztó drén:

A szikkasztó drénhálózat földbe fektetett csövek segítségével szikkasztja el a tisztított vizet. A csövek körül zúzott kő és geotextília biztosítja a szabad vízáramlást.

Magas talajvíz esetén nem javasolt, alkalmazása egyebekben megegyezik a szikkasztómezőnél írtakkal.

Nyárfás öntözés:

A tisztított szennyvíz kisebb árkokba (felszíni) vagy csövekbe (felszín alatti) kerül bevezetésre. Az árkok vagy csövek mellett kétoldalt nyárfákat vagy fűzfákat kell telepíteni. Ajánljuk nagyobb gazdasági vagy önkormányzati épületekhez, ahol megfelelően nagy terület áll rendelkezésre. Alkalmazása egyebekben megegyezik a szikkasztómezőnél írtakkal.


Szaktanácsadó mérnök

Letölthető anyagok

Amennyiben az adott termékhez tartozik letölthető anyag, láthatóvá válik a zöld letöltés gomb. Kérjük, ekkor tekintse meg ezeket a leírásokat, ábrákat, segédleteket vagy a .dwg formátumú rajzokat is!


Vegye fel velünk a kapcsolatot!

* jelölt adatok kitöltése kötelező!

Captcha Code